Veelgestelde vragen

Ik wil mijn woning energiezuinig maken, waar moet ik beginnen?

Dat doe je allereerst door je woning volledig te isoleren. Een slecht geïsoleerde woning verliest veel warmte, waardoor er flink gestookt moeten worden om de woning warm te houden. Dit brengt onnodig veel maandelijkse kosten met zich mee. De isolatiemaatregelen heb je circa binnen 5 tot 7 jaar terugverdient. Is jouw woning gebouwd voor het jaar 1975? Dan is deze waarschijnlijk niet (goed) geïsoleerd.

Daarnaast bespaar je enorm door bewuster te stoken en kleine gedragsveranderingen toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan: korter douchen en ’s nachts de thermostaat 2 graden lager zetten.

Hoe kan ik mijn woning duurzaam verwarmen?

Hiervoor zijn meerdere oplossingen mogelijk. Het verschilt per woonsituatie welke oplossing het meest rendabel en geschikt is. Het is in ieder geval belangrijk dat je overgaat op een systeem voor lagetemperatuurverwarming (LTV) zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, wandverwarming of lagetemperatuur radiatoren.

Wat we vaak zien is dat bewoners kiezen voor vloerverwarming die wordt voorzien van warm water opgewekt door een warmtepompsysteem. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte op te halen uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Hierdoor verdwijnt de gasrekening, maar stijgt de elektriciteitsrekening. Het elektriciteitsverbruik kan worden opgevangen door zonnepanelen te plaatsen. De combinatie van deze maatregelen/installaties zorg ervoor dat de woning van het gas af kan en zichzelf kan voorzien warmte, warm water en elektriciteit.


Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen hoef je niet te onderhouden. Af en toe schoonmaken is wel zinvol. De omvormer hoef je ook niet te onderhouden. Zorg wel dat hij niet te warm hangt en haal een keer de stofdoek eroverheen. De omvormer zal eerder kapot gaan dan de panelen zelf. Na een jaar of 10 moet je hem misschien een keer vervangen. Maar regulier onderhoud is niet nodig